Wat zijn de kosten van factoring?

De 5 voordelen van factoring voor jou als ZZP’er
Freelance Factoring Partners 16 april 2021

De term factoring is voor ondernemers niet langer onbekend. Het snel beschikken over je eigen factuurbedrag wordt toch wel gezien als het grootste voordeel van factoring. Deze alternatieve financieringsvorm zorgt ervoor dat jij niet langer de betalingstermijn hoeft af te wachten. Uiteraard worden er wel kosten in rekening gebracht voor deze dienstverlening. Hoe de kosten precies worden berekend lees je in dit artikel. 

De factorfee

Wat is een factorfee? De factorfee is een benaming voor het percentage van het ingestuurde factuurbedrag. De kosten van factoring worden namelijk berekend op basis van het percentage van jouw factuur. En dit wordt dan de factorfee genoemd. Deze werkwijze wordt bij vrijwel elk factoringbedrijf gehanteerd, met name bij de bedrijven die volgens het American factoring principe werken. Het enige dat varieert is de hoogte van de factorfee. Dit percentage is afhankelijk van diverse factoren.

Welke factoren bepalen de factorfee?

Het percentage, de factorfee, wordt gevormd door verschillende factoren. Daarom kun je ook geen vast percentage koppelen aan de kosten voor factoring. Elke factuur en elke ondernemer is anders. De kosten van factoring zijn dus afhankelijk van jouw situatie. Zo wordt er ook altijd een offerte op maat gemaakt. Maar welke factoren bepalen dan de factorfee? Dit heeft o.a. te maken met:

  • Het factuurbedrag
  • De kredietwaardigheid van de opdrachtgever
  • De betalingstermijn

Het factuurbedrag is mede bepalend voor de hoogte van de factorfee. Stel, de factorfee bedraagt 3%. Dan krijg je bij een hoog factuurbedrag een andere uitkomst vergeleken met een factuur met een lager bedrag. Over het algemeen heeft een factuur met een hoog bedrag een lagere factorfee dan een factuur met een relatief laag factuurbedrag. 

Daarnaast speelt de kredietwaardigheid van jouw opdrachtgever ook een rol. Als jouw opdrachtgever niet over een goede kredietwaardigheid beschikt, kom je bij de meeste factoringbedrijven niet in aanmerking voor factoring. Het is geen vast gegeven dat een opdrachtgever met een mindere kredietwaardigheid gelijk wordt afgewezen. Het kan zo zijn dat de kredietwaardigheid matig scoort. Het factoringbedrijf kan er dan alsnog voor kiezen om jouw factuur aan te nemen. Het factoringbedrijf neemt wel een groter risico op zich, in vergelijking met een opdrachtgever met een goede kredietwaardigheid. Door een hoger risico te nemen kan een hogere factorfee berekend worden. 

En tot slot de betalingstermijn. Neem als voorbeeld een betalingstermijn van 15 dagen: het factoringbedrijf kan een lager percentage rekenen voor deze termijn in tegenstelling tot een langere betalingstermijn. Je kunt natuurlijk ook een beetje van beide doen. Indien een betalingstermijn 45 dagen is en je hebt het bedrag over 15 dagen nodig, kun je eerst zelf de 15 dagen afwachten. Voor de overige 30 dagen draag je jouw factuur dan over aan het factoringbedrijf. Zo betaal je een lager percentage, voor een kortere betalingstermijn en staat het bedrag alsnog sneller op je rekening. Win win!

De kosten van factoring

Inmiddels hebben we geleerd dat er geen vast antwoord is op de vraag, ‘wat zijn de kosten van factoring?’ Voor iedere ondernemer geldt een andere factorfee. We kunnen natuurlijk wel een indicatie geven om zo een beter beeld te geven. In de praktijk ligt het percentage tussen de 2% en 5% van het desbetreffende factuurbedrag én op basis van de bovenstaande factoren. 

Hieronder volgt een rekenvoorbeeld van een factuur van € 2.500,- euro (ex. btw) en o.b.v. 3% factorfee:

  • Factuurbedrag incl. btw €3.025,-
  • Factoringkosten excl. btw €3.025,- * 3% = €90,75
  • Factoringkosten incl. btw €90,75 + 21% btw = €109,81
  • Directe uitbetaling €3.025 – €109,81 = €2915,19

Wij willen zo meer duidelijkheid verschaffen rondom het mysterie van de kosten van factoring. Hebben we je interessegewekt of heb je hier nog vragen over? Laat het ons zeker weten.

* Dit artikel is gebaseerd op de prijsstelling van FreelanceFactoring. Voor meer informatie over de prijsstelling van een ander factorbedrijf raden wij je aan met hen contact op te nemen.

Freelance Factoring

Freelance Factoring

FreelanceFactoring is gespecialiseerd in factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb'ers. Dit houdt in dat zij jouw (nieuwe) facturen overnemen. Ongeacht de betalingstermijn van jouw opdrachtgever betalen zij jouw factuur binnen 24 uur!

Populaire berichten

Wil je de beste tips & tricks en artikelen in je mailbox? Schrijf je dan nu in.


Onze partners