American factoring: wat is het?

american factoring krootz freelance factoring
Freelance Factoring Partners 05 november 2020

De definitie van American factoring is als volgt: ‘’Bij American factoring betaal je kosten per factuur.’’ Factoring is inmiddels een bekende kredietvorm waarbij je als ondernemer je facturen verkoopt aan een factoringbedrijf. De facturen die je indient, worden over het algemeen binnen 24 uur aan je uitbetaald. Mits je aanvraag is goedgekeurd uiteraard. Maar hoe werkt American factoring? En wat zijn de voor- en nadelen van American factoring? Dat komt in deze blog aan bod.

Door gebruik te maken van American factoring beslis je zelf welke facturen je laat voorfinancieren of niet. Dat kan bij de meeste factoringbedrijven al vanaf één factuur. Je hebt dus zelf de keuze wat je indient en hoe vaak je facturen indient. In de factoringwereld wordt vaak gesproken over twee vormen van factoring: American factoring & traditionele factoring. Bij traditionele factoring wordt van je verwacht dat je al je facturen onderbrengt bij het factoringbedrijf.

De voordelen van American factoring

Waarschijnlijk ook gelijk de belangrijkste: je ontvangt direct je geld. Dat betekent dat je niet langer de betalingstermijn van je klant hoeft af te wachten. De betalingstermijn van 30, of zelfs 60 dagen, wordt nu simpelweg binnen 24 uur. Maar laten we het nogmaals benadrukken, je aanvraag dient wel goedgekeurd te zijn.

Het debiteurenbeheer wordt voor je uit handen genomen. Je hebt dus geen omkijken meer naar de zogenoemde administratieve rompslomp, mocht een opdrachtgever niet of te laat betalen. Verdiep je wel eerst in het desbetreffende factoringbedrijf. Niet elk factoringbedrijf biedt deze extra service aan namelijk.

Het faillissementsrisico wordt voor je verzekerd. Dat houdt in dat in veel gevallen het factoringbedrijf het risico op faillissement voor je dekt. Het factoringbedrijf betaalt het bedrag van je factuur binnen 24 uur aan je uit. En het factoringbedrijf wacht de resterende betalingstermijn van je opdrachtgever(s) af. Hiermee wordt het zogenoemde ondernemersrisico verlaagd.

Last but not least. American factoring is een flexibele kredietvorm. Het is geen abonnement dat je afsluit of aan vastzit. Nee, je hebt zelf de keuze en vrijheid om te bepalen welke facturen je gaat voorfinancieren. Zoals eerder al vermeldt heb je bij sommige factoringbedrijven zelfs de mogelijkheid om één factuur in te dienen.

De nadelen van American factoring

Voor niets gaat de zon op zeggen ze wel eens. Dat is een feit dat zeker is. Door gebruik te maken van American factoring worden uiteraard kosten in rekening gebracht. Het percentage is per factoringbedrijf verschillend, maar loopt niet heel erg uit een. Dat er kosten bij komen kijken kun je als een nadeel zien. Aan de andere kant, als je gebruik maakt van een andere kredietvorm worden er ook kosten in rekening gebracht. Denk maar aan een lening bij de bank.

Sommige ondernemers kunnen het als nadelig ervaren om hun facturen uit handen te geven aan een factoringbedrijf. Zeker als je (nog) geen ervaring hebt met factoring. Bij FreelanceFactoring krijg je namelijk ook toegang tot een factoringportal. Binnen jouw klantomgeving heb je altijd inzage in jouw ingestuurde facturen.

Je hoeft je dus niet langer zorgen te maken of alles wel goed wordt afgehandeld. Je kunt je tijd investeren in je onderneming en behoudt het overzicht m.b.t. je facturen. FreelanceFactoring levert American factoring aan ondernemers. Vanaf één factuur, met debiteurenbeheer & faillissementsrisico overname en binnen 24 uur uitbetaald.

Freelance Factoring

Freelance Factoring

FreelanceFactoring is gespecialiseerd in factoring voor zzp’ers, freelancers en kleine mkb'ers. Dit houdt in dat zij jouw (nieuwe) facturen overnemen. Ongeacht de betalingstermijn van jouw opdrachtgever betalen zij jouw factuur binnen 24 uur!

Onze partners