Echt indruk maken met je zzp cv? 6 Tips & tricks

6 tips zzp cv krootz 2
KROOTZ Interim & ZZP Tips & tricks 08 september 2020

Herkenbaar? Je reageert vol goede moed op een zzp-opdracht, maar wordt afgewezen. Dit terwijl je dacht aan de eisen te voldoen. Wat kun je volgende keer beter doen om meer kans te maken op de opdracht? Lees onze 6 tips om echt indruk te maken met je zzp cv.

Kritisch kijken

Is je eerste reactie om in de pen te klimmen en de reden van de afwijzing te ontkrachten? Hieraan kun je al zien dat je eerste indruk (je cv en motivatie) niet sterk genoeg was. Als dit vaker voorkomt, is het goed om eens kritisch naar je reacties te kijken.

Benader iedere opdracht uniek

De opdrachtomschrijving is leidend – onthoud dat wanneer je als zzp’er op een interim-opdracht reageert. Stem dus je zzp-cv en motivatie af op de omschrijving. Je zult zien dat de opdrachtomschrijving iedere keer anders is. Dat betekent dat je elke keer je zzp-cv en motivatie zult moeten aanpassen. Een statisch standaard-cv is simpelweg niet meer van deze tijd. Meer weten over een goed cv? Lees hier 6 tips voor een perfect interim-cv

“Zelfs wanneer de opdrachtgever niet bekend is, kun je nog steeds de juiste indruk maken”

6 tips waarmee je indruk maakt met je zzp-cv

Zelfs wanneer de opdrachtgever niet bekend is, kun je nog steeds de juiste indruk maken. De opdrachtomschrijving bevat allemaal informatie die hierbij van belang is. Lees deze dus goed door en gebruik onderstaande tips.

1. Geef aan hoe de werkzaamheden aansluiten

Hoe sluiten de genoemde werkzaamheden aan op jouw arbeidsverleden? Geef duidelijk aan in je zzp-cv hoe de opdracht aansluit op wat jij voorheen hebt gedaan. Bekijk kritisch welke werkzaamheden je wel en niet wilt benoemen. Zijn de werkzaamheden irrelevant voor de opdracht? Dan kun je ze weglaten. In je motivatie kun je verder ingaan op je werkervaring en hoe deze aansluit op de opdracht.

2. Zorg dat je ervaring aansluit

Ook je werkervaring kun je het beste zo relevant mogelijk houden. Omschrijf hier hoe jouw ervaring aansluit op de opdrachtomschrijving. Overige werkervaring die raakvlakken heeft met het gevraagde is eveneens het vermelden waard. Laat irrelevante werkervaring achterwege.

3. Gebruik het jargon van de werkgever

Vaak zal een opdrachtgever net andere woorden gebruiken dan jij. De opdrachtgever zoekt een projectleider, terwijl jij in je zzp-cv spreekt van ervaring als projectmanager. Of de omschrijving spreekt van een organisatie in transitie, terwijl jij in je ervaring spreekt van reorganisatieen verandering. Pas in deze gevallen het jargon in je zzp-cv aan, zodat het aansluit op dat van de opdrachtgever.

4. Reageer in de gebruikte en/of gevraagde taal

Op de Nederlandse arbeidsmarkt vind je tegenwoordig bijna niemand meer die geen Engels spreekt. Toch is dit zeker geen vrijbrief om uitsluitend een Engels zzp-cv rond te sturen. Kijk in de opdrachtomschrijving of vermeld staat wat de gewenste taal is en gebruik deze taal. Staat dit er niet bij en is de opdrachtomschrijving in het Nederlands? Stuur dan ook een motivatie en cv in het Nederlands. Met Google Translate kun je je cv al voor 95 procent vertalen. Kijk het wel goed na!

5. Geef de gevraagde informatie

Recruiters bij bemiddelingsbureaus en corporate recruiters krijgen vaak extra vragen mee van de opdrachtgever. Zo kan er gevraagd worden naar:

Wordt er gevraagd om afgeronde opleidingen? Vermeld dan zeker behaalde diploma’s bij je opleidingsoverzicht. Negeer ook de andere gevraagde informatie niet. Het staat er niet zonder reden.

6. Reageer via de juiste kanalen

Vrijwel alle recruiters werken tegenwoordig met ATS-systemen. Met deze recruitmentsoftware voldoen ze aan de AVG-richtlijnen, doordat de kandidaat de algemene voorwaarden en privacyverklaring moet accepteren. Bovendien maakt dit systeem het opvolgproces voor de recruiter of resourcer overzichtelijker. Mail je je zzp-cv en motivatie direct naar de recruiter, dan riskeer je dat je in een persoonlijke mailbox terechtkomt. Zo kun je buiten het sollicitatieproces vallen. Gebruik daarom de formulieren en procedures. Je kunt natuurlijk wel altijd de recruiter daarnaast nog persoonlijk benaderen.

Gebruik deze tips direct in de praktijk

Heb je alle bovenstaande tips ter harte genomen? Dan zul je zeker weten meer indruk maken met je volgende reactie. Check onze interim en zzp-opdrachten en reageer direct met impact!

KROOTZ Interim & ZZP

KROOTZ Interim & ZZP

KROOTZ interim & ZZP is het vertrouwde netwerk voor opdrachtgevers, ZZP-ers en interim professionals. Naast het plaatsen van opdrachten en reageren is het ook mogelijk om je ervaringen en je behaalde successen binnen het netwerk te delen.

Populaire berichten

Wil je de beste tips & tricks en artikelen in je mailbox? Schrijf je dan nu in.


Onze partners