Een goed cv opent deuren naar nieuwe opdrachten. Als zzp’er kun je dan ook niet zonder. Het is vaak het eerste dat opdrachtgevers van je zien – eerder dan jouzelf. Het doel van je cv moet dan ook zijn: tonen waar je ervaring in hebt en wat je hebt bereikt. Maar hoe doe je dit zo goed mogelijk? Lees onze tips!
Opdrachten binnenhalen: 2 manieren
Als zzp’er is opdrachten binnenhalen een belangrijk en terugkomend onderdeel van je werk. Dit kun je op twee manieren doen:
- Via jobboards en recruitmentbureaus, en
- direct via je eigen netwerk.
Binnenkort lees je hoe je via je eigen netwerk opdrachten binnenhaalt. In dit artikel lees je hoe je met het juiste interim-cv het maximale uit acquisitie via jobboards en recruiters haalt.
Eerste indruk
Bedenk altijd dat je cv de eerste indruk is die de ontvanger van jou krijgt. Bovendien krijgen recruiters en opdrachtgevers veel verschillende cv’s onder ogen, waardoor het extra belangrijk is dat jouw cv ertussenuit springt. Een goed cv opent de deur naar een gesprek.
“Nog steeds hebben veel zzp’ers een interim-cv dat oogt als een cv voor een vaste baan.”
Géén cv voor een vaste baan!
Nog steeds hebben veel zzp’ers een interim-cv dat oogt als een cv voor een vaste baan. Er zitten echter wezenlijke verschillen in de lay-out en opbouw van beide cv’s. Hieronder lees je welke verschillen dat zijn en hoe je de verschillende onderdelen zo goed mogelijk invult.
6 tips voor het perfecte interim-cv
Welke onderdelen moeten terugkomen in je interim-cv en hoe? Lees hieronder zes essentiële tips.
1. Begin met personalia (en houd het kort).
Het vermelden van geboortenamen en leeftijden van kinderen in het interim-cv is informatie die niet nodig direct nodig is. Net als geboortenamen, burgerlijke staat, Burgerservicenummer, ID-nummer en nationaliteit kun je deze gegevens achterwege laten. Door zulke overbodige gegevens weg te halen, voorkom je dat je een halve pagina met personalia vult.
Wat er wel in hoort? Vermeld altijd je:
- voor- en achternaam,
- adresgegevens (van je bedrijf of privé),
- e-mailadres,
- telefoonnummer(s),
- KvK-nummer (indien je dat hebt),
- tarief (range),
- beschikbaarheid,
- inzet, en
- geplande vakanties.
Een verwijzing naar je online profiel mag tegenwoordig ook niet meer ontbreken. Veel recruiters gaan direct je naam googlen. Lees binnenkort hoe je een sterk online profiel maakt. Heb je een creatief beroep? Vergeet niet een link naar je portfolio bij te voegen!
2. Zorg dat je werkervaring aansluit op de eisen.
Direct onder je persoonsgegevens vermeld je je werkervaring. De recruiter kijkt waarschijnlijk in hoeverre je meest recente ervaring aansluit op de opdracht. Zorg dat je direct indruk maakt. Zoek naar een 100% aansluiting met de wensen en eisen uit de opdrachtomschrijving.
3. Vertel in je profiel en motivatie over jezelf en houd het relevant.
Na je werkervaring kun je een stuk toevoegen waarin je over jezelf vertelt: je profiel en motivatie. Beperk je profiel tot een of twee alinea’s. Zorg dat je persoonlijke informatie en competenties aansluiten bij je werkervaring. Je profiel moet je werkervaring daarmee ondersteunen. In de motivatie kun je aangeven waarom je denkt dat de opdracht bij jou past en wat jij meebrengt om de opdracht een goede invulling te geven.
4. Houd de structuur goed leesbaar.
Veel zzp’ers en interim professionals vinden het lastig om hun uitgebreide werkervaring beknopt in hun interim-cv op te nemen. Wat is essentiële informatie en wat niet? Over het goed en helder omschrijven van je werkervaring lees je binnenkort een volledig op zichzelf staand artikel. Voor nu is het belangrijk dat je een heldere structuur aanhoudt.
Recruiters willen graag snel door je cv kunnen bladeren. Ze zijn gevoelig voor structuur. Schrijf je opdrachten dus niet als platte tekst onder elkaar. Besteed aandacht aan een overzichtelijke lay-out. Houd een uniforme structuur per project aan. Maak gebruik van inspringen, headers, opsommingstekens, verschillende tekstgrootten etc. Vermijd echter het onderstrepen van tekst.
5. Nederlands of Engels? Kijk naar de opdracht.
Twijfel je in welke taal je je interim-cv moet opstellen? Kijk naar de taal van de opdrachtomschrijving. Het kan ook zijn dat in de opdrachtomschrijving vermeld wordt in welke taal ze je cv willen ontvangen. Let op: een Engels cv wordt lang niet altijd gewaardeerd. Bij een overheid, ZBO of gemeente is een Engels cv zelfs een no go en wordt een Nederlands cv verwacht!
6. Het mag tegenwoordig langer, maar niet te lang…
Ooit was twee pagina’s het maximum voor een interim-cv, maar dat is al lang niet meer zo. Je wilt graag laten zien dat je gespecialiseerd bent, en daar heb je ruimte voor nodig. Door je ervaring zo specifiek mogelijk te benoemen, benadruk je je specialismen. Als marketeer kun je bijvoorbeeld vermelden dat je aan “verschillende online-, radio- en televisiecampagnes” hebt meegewerkt in plaats van alleen “verschillende campagnes”. Zorg wel dat het relevant blijft.
Een interim-cv van drie tot vier pagina’s is tegenwoordig geen probleem. Vijf pagina’s zou, mits relevant en goed opgebouwd, ook nog kunnen. Meer dan vijf pagina’s is echter te veel.
Gebruik deze tips direct in de praktijk
Is jouw interim-cv helemaal up to date? Geef jouw interim-cv een make-over met onze tips en reageer direct op een van onze interim en zzp-opdrachten!