Interim Sr. Scrum master #KRTZ3154262

Opdracht informatie (Deze opdracht is verlopen)

Gepubliceerd op 18 augustus 2020
Reageren tot 23 augustus 2020
Bekeken
Reacties Zichtbaar voor PRO
Locatie Utrecht
Start datum Zo snel mogelijk
Aantal uur 36 uur
Soort contract ZZP inhuur contract, Payroll contract
Opleidingsniveau HBO
Branche Overheid
Verlenging Ja

Log in om een job alert te maken voor opdrachten binnen deze vakgebieden.

Opdracht omschrijving

De organisatie heeft werken opgeschaald tot een niveau waarbij de gehele IV-afdeling wordt betrokken, passend bij de complexe, snel veranderende wereld waarin de organisatie opereert. Er wordt in multidisciplinaire teams gewerkt, die in korte sprints werkende software opleveren. Business en IV werken op een agile manier samen om sneller en beter business doelen te realiseren. Nu praten we echter niet langer meer over enkele teams die met Agile werken, maar over de toepassing van Agile concepten voor hele delen van de organisatie of de organisatie als geheel: het schalen van Agile.

Primair help je het Scrum Team (meestal twee teams) bij het Agile werken door ze te coachen en te faciliteren om een top scrum (DevOps) team te worden en te blijven. Hiervoor maak je gebruik van de teamontwikkeling fases (bijvoorbeeld Tuckman) en de Scrum principes & waarden.  

Je faciliteert en coacht de Product Owner bij zijn of haar werkactiviteiten en ondersteunt het operationele- en het lijnmanagement bij hun groei in Agile Leiderschap. Zo begeleid je, samen met collega Scrum Masters, de afdeling in haar ontwikkeling om een lerende organisatie te worden, waarbij teams, clusters, domeinen en management zich verder kunnen ontwikkelen in het Agile werken.  

Graag extra aandacht voor het volgende: 

Wij zijn op zoek naar een ervaren Scrummaster waarbij de ervaring is opgedaan vanuit de functie van scrummaster en niet als rol van Scrummaster die naast een andere functie is bekleed. Daarnaast is aantoonbare ervaring bij grote complexe overheidsorganisaties met meer dan 50 DevOps/Scrum teams belangrijk. 

Samen met collega Scrummasters het schaalbare model verder te implementeren. Hiermee zal de productiviteit en flexibiliteit verhoogd worden met het doel om snel en wendbaar te zijn. 

Faciliteren en coachen van één of meer scrumteams (productieteams en productowners) en het managen van de impediments in een zeer complexe omgeving.

Het zichtbaar maken van de productiviteit van de teams en de gemaakte progressie. 

Samen met collega's Scrummasters het opzetten en uitwerken van activiteiten gericht op het opschalen van Agile in de organisatie. Dit specifiek afgestemd op de organisatie. Denk hierbij aan de specifieke taakstelling van de organisatie, de wettelijke kaders die mee zijn gegeven en de specifieke richtlijnen voor de uitvoering.

De uitgangspunten van de visie van de scrummasters, zoals beschreven bij de opdracht omschrijving, is de basis voor deze vakmatige taken:  
“Als Scrum Masters zijn wij de ambassadeurs voor Agile werken en een zelforganiserende cultuur om wendbaar te worden en te blijven! We ondersteunen de teams/productielijnen de juiste stappen te nemen in hun professionele ontwikkeling. We doen dat met elkaar om snel en wendbaar waarde te leveren. Door het wegnemen van belemmeringen ondersteunen wij de organisatie zich continu te verbeteren en onze producten te innoveren.” 

 • Medeverantwoordelijk voor het zichtbaar maken van de productiviteit van de verschillende teams en de gemaakte progressie. Hierdoor zijn we als organisatie transparant en voorspelbaar.  
 • Samen met collega Scrumasters het begeleiden in haar ontwikkeling om een lerende organisatie te worden, waarbij teams, clusters en domeinen op basis van bijvoorbeeld self assessments zich verder kunnen ontwikkelen. 
 • Het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van het Agile model en het implementeren daarvan. Dit model is gebaseerd vooral op principes vanuit Large Scaled Scrum(LeSS) en aangevuld met componenten uit Spotify, Scaled Agile Framework (SAFe), Disciplined Agile Delivery (DAD) en Nexus. 
 • Het bieden van proactieve ondersteuning bij de transitie naar het tot stand komen van een snelle en wendbare organisatie en het creëren van awareness buiten de scrumteams. 
 • Samen met collega Scrummasters vormgeven en bijstellen van de transitie en waar nodig het verhelpen van belemmeringen zowel inhoudelijk als procesmatig. 
 • Coaching op het gebied van de samenwerking, managementstijl, teamontwikkeling, houding en gedrag en het faciliteren van workshops om alignment te creëren van verschillende partijen. 

Eisen

 1. In de afgelopen 5 jaar, minimaal 3 jaar ervaring in de functie van Senior Scrummaster. Werkervaring vanuit de rol van Scrummaster wordt niet meegerekend.
 2. Een afgeronde opleiding op minimaal HBO niveau.
 3. In de afgelopen 5 jaar minimaal 4 jaar werkervaring als Senior Scrummaster van minimaal twee scrumteams (devOps), inclusief het coachen en het trainen van deze teams. Lees hetgeen wat wij in de toelichting puntsgewijs (1 t/m 4) terug willen zien aandachtig door: 1. Samenstelling van de teams inclusief omvang (aantal medewerkers); 2. Behaalde doelen als senior scrummaster; 3. De wijze waarop de organisatie het agile werken heeft ingeschaald; 4. Gebruikte team-modellen en metrieken.
 4. In de afgelopen 5 jaar minimaal 3 jaar werkervaring binnen een grote (+1000) organisatie met meer dan 50 DevOps teams als Senior Scrummaster, inclusief het coachen van de organisatie op het gebied van agility, Lean en de wijze waarop de organisatie het agile werken heeft geschaald. 1. Beschrijf hierin het Agile speelveld, waaronder LeSS, Scrum, Kanban, en Lean. 2. Beschrijf tevens de samenwerking met collega scrummasters om de organisatie te begeleiden in Agile gedachtegoed en de benodigde veranderingen.
 5. Aantoonbare relevante certificeringen, bijvoorbeeld PSMI en II, PSPO, PAL-E, LeSS.
 6. In de afgelopen 5 jaar minimaal 3 jaar ervaring met actieve kennisdeling met collega scrummasters en de organisatie, door bijvoorbeeld een actieve deelname aan de scrummaster-gilde binnen of buiten de organisatie. Het verzorgen van kennisoverdracht in de vorm van workshops en korte trainingen en intervisie is hier onderdeel van.

MUST: Graag ontvangen wij van jou het volledige CV omschreven in het NL en waaruit kennis/ervaring in bovenstaande blijkt, inclusief een motivatie. 

Geef ook in je CV het volgende aan:

Beschikbaarheidsdatum;
Hoeveel uur per week;
Vakantie;
Uurtarief ex BTW, inclusief reis- en verblijfkosten of Salaris.

Mail deze opdracht:
Deel deze opdracht:

Voor jou geselecteerde opdrachten

Locatie: Den Haag    Uiterste reactiedatum: 31 mei 2024    Expertise: Solution Architect, BI consultant, Overig (ICT - Data & Analyse)
Locatie: Arnhem    Uiterste reactiedatum: 27 mei 2024    Expertise: Project secretaris, Programmamanagement ondersteuner, Projectmanagement ondersteuner, Projectmedewerker, Overig (Projectmanagement), Overig (Project management Ondersteuning)
Locatie: Noord- Holland    Uiterste reactiedatum: 27 mei 2024    Expertise: Trainer, Management (Project management Ondersteuning), Agile coach, Projectmanagement ondersteuner, Overig (Project management Ondersteuning), Overig (Training / Educatie / Coaching)
Locatie: Noord-Brabant    Uiterste reactiedatum: 27 mei 2024    Expertise: Financial controller, Management (Project management Ondersteuning), Projectmanagement ondersteuner, Controller, Overig (Project management Ondersteuning), Overig (Financieel)

Onze partners