Interim Kwartiermaker #KRTZ7396584

Opdracht informatie (Deze opdracht is verlopen)

Gepubliceerd op 23 november 2022
Reageren tot 1 december 2022
Bekeken
Reacties Zichtbaar voor PRO
Locatie Den Haag
Start datum Zo snel mogelijk
Eind datum 21 juli 2024
Aantal uur 36 uur
Soort contract ZZP inhuur contract
Opleidingsniveau WO
Branche Overheid, ICT

Log in om een job alert te maken voor opdrachten binnen deze vakgebieden.

Opdracht omschrijving

Opdrachtomschrijving

Binnen deze overheidsinstelling is data een belangrijk middel om passende dienstverlening te kunnen bieden. De behoefte naar én het gebruik van data neemt toe zowel intern als buiten de organisatie in ketens of afnemers van de organisatie. Het creëren van maatschappelijke waarde op het gebied van data is zowel belangrijk als urgent. Daarom wil zij haar datapositie verder verstevigen. Om dat te realiseren zal er binnenkort een Departementale Chief Data Officer aangesteld worden (dCDO). Met de CDO’s van het Beleidsdepartement, Belastingdienst, Douane en Toeslagen richt de dCDO het CDO-stelsel binnen deze overheidsinstelling. Binnen deze inrichting:
• stelt de dCDO de departementale kaders en richtlijnen en schept zo de randvoorwaarden voor het veilig en doordacht gebruiken van data en in het gebruik van data in analytics processen en op algoritme gebaseerde besluitvorming. De CDO’s van Beleidsdepartement, Belastingdienst, Douane en Toeslagen kunnen deze kaders en richtlijnen waar nodig verder specificeren binnen de context van hun eigen onderdeel.
• komt de dCDO tot een departementale datastrategie en generiek inrichtingsplan op datamanagement, datagovernance en gegevenstyperingsbeleid die richting biedt, maar tegelijkertijd ruimte geeft zodat elk van de onderdelen dit binnen de eigen context verder kan uitwerken. Hierin werkt hij nauw samen met de CISO, CPO, CTO, maar ook Archivering. Het is een organisator, regievoerder en facilitator (accountable) die ervoor zorgt dat het speelveld op het gebied van data goed ingericht is en iedereen zijn rol (responsible) pakt.
• borgt de dCDO dat er op centraal niveau een actueel overzicht is van alle data die Financiën heeft, genereert en verwerkt (inclusief gebruikte algoritmes). Dit is meer dan alleen de opzet van een instrumentele data-catalogus of gegevenswoordenboek; het gaat hier om een ordentelijke ‘boekhouding’ van de data-assets die Financiën heeft, opgehangen aan geëxpliciteerd gegevensbeleid (gegevenstyperingsbeleid, gegevensdelingsbeleid, gegevenskwaliteitsbeleid).
• Vanuit dit overzicht kom de dCDO tot voorstellen in het stroomlijnen, structureren en harmoniseren van datastromen. Dit overzicht is tevens belangrijk bij het verantwoorden over het gebruik van data en algoritmes, bijvoorbeeld richting Tweede Kamer en samenleving. 

In aanloop naar de aanstelling van de dCDO zoekt deze overheidsinstelling een kwartiermaker die zorgt dat de voorwaarden voor een goede start aanwezig zijn. Denk hierbij aan het uitwerken van het CDOstelsel Financiën, positie innemen, ambities formuleren, sponsorship voor data opzetten, accountability over alle data, maar ook het beleggen van verantwoordelijkheden daarbinnen. Het opzetten en implementeren van departementale kaders voor doordacht gebruik van data (inclusief opzet van monitoring op het naleven van deze kaders). Ziet data als asset (iets wat waarde oplevert) en implementeert maatregelen zodat het geen liability (iets wat geld kost) wordt. Neemt hierin als digitale leider op alle fronten in organisatie (richting business, richting IV/ICT, etc.) een aanjagende, proactieve rol in. Tevens vertegenwoordigt de kwartiermaker Financiën in Rijksbrede gremia en werkt zo mee aan het Rijksbrede CDO-stelsel.

Omwille van de leesbaarheid spreken we over data. We doelen hiermee op het samenspel van data, informatie en algoritmes. Als kwartiermaker fungeer je als boegbeeld voor het ministerie. Je snapt als geen ander dat het doordacht integreren van data, strategie en bedrijfsprocessen helpt bij het genereren van waarde.
Je bent in staat om met de collega’s in de Belastingdienst, Douane, Toeslagen en het Beleidsdepartement de kaders en richtlijnen op te stellen die helpen borgen dat Financiën veilig en doordacht gebruik maakt van haar data. Tenslotte ben je iemand die gevraagd en ongevraagd advies geeft en met concrete voorstellen komt om het gebruik van data te verbeteren. De functie van dCDO rapporteert rechtstreeks aan het hoofd van de eenheid Informatisering tevens CIO van het beleidsdepartement en kwartiermaker van de op te richten centrale IV-directie Financiën.

Functie-Eisen
1. WO werk- en denkniveau, (voorkeur voor afgeronde WO-opleiding) op het gebied van (bedrijfskundige) informatiekunde of -management, informatica, computer science of een daarmee vergelijkbaar niveau van kennis en vaardigheden.
2. Beschikt over aantoonbare (direct toepasbare) theoretische en praktische kennis over data governance, data architectuur en datamanagement. 

Wensen
1. Aantoonbare ervaring met complexe verandertrajecten en de organisatie van informatie, datavoorziening en bedrijfsprocessen.
2. Heeft minimaal 5-8 jaar ervaring in het adviseren op strategisch niveau in een politiek/bestuurlijk complexe omgeving, is service- en klantgericht en communicatief sterk.
3. Weet welke aspecten van data Analytics en business intelligence het beste ingezet kan worden om behoeften en ambities te realiseren.
4. Heeft gezag en weet welke zaken nodig zijn om te komen tot een data gedreven organisatie en datacultuur die optimale waarde uit data weet te genereren en komt tegelijkertijd tot oplossingen die voldoen aan wettelijke en ethische normen.

LET OP: Het CV mag maximaal 5xA4 lang zijn. 

Mail deze opdracht:
Deel deze opdracht:

Voor jou geselecteerde opdrachten

Locatie: Breda    Uiterste reactiedatum: 12 aug 2024    Expertise: Visual designer, DTPer, Traffic manager, Overig (Webredactie)
Locatie: Den Bosch    Uiterste reactiedatum: 30 jul 2024    Expertise: Projectmanager, Projectmanager ICT, Programmamanager, Overig (Projectmanagement), Programmamanager ICT, Overig (ICT - Projectmanagement)
Locatie: Utrecht    Uiterste reactiedatum: 21 jul 2024    Expertise: Content specialist, Overig (Communicatie), Overig (Webredactie)
Locatie: Breda    Uiterste reactiedatum: 25 jul 2024    Expertise: Bestuurssecetaresse, Secretaresse, Managementassistent, Overig (Secretarieel)

Onze partners