Interim Bestuursadviseur Communicatie #KRTZ8078923

Opdracht informatie (Deze opdracht is verlopen)

Gepubliceerd op 22 december 2021
Reageren tot 26 december 2021
Bekeken
Reacties Zichtbaar voor PRO
Locatie Delft
Start datum Zo snel mogelijk
Aantal uur 8 uur
Soort contract ZZP inhuur contract, Payroll contract
Opleidingsniveau WO
ZZP tarief € 102 per uur
Branche Gemeente
Verlenging Ja

Log in om een job alert te maken voor opdrachten binnen deze vakgebieden.

Opdracht omschrijving

Bureau gemeentesecretaris
De collega's binnen bureau gemeentesecretaris ondersteunen de gemeentesecretaris bij het uitvoeren van zijn twee rollen:

 • eerste adviseur van het college van B&W
 • algemeen directeur van de ambtelijke organisatie.

Het team bestaat uit een directieadviseur, bestuursadviseurs en woordvoerders. Zij coördineren bestuurlijke en organisatie brede besluitvormingsprocessen, adviseren over politiek-gevoelige dossiers, voeren de woordvoering namens het college en bereiden representatieve verplichtingen van de bestuurders voor.

De gemeentesecretaris is de eerste adviseur van het college van burgemeester en wethouders en daarnaast algemeen directeur van de ambtelijke organisatie. Ter ondersteuning van die beide rollen heeft de gemeentesecretaris een eenheid tot zijn beschikking; dat bestaat uit onder meer een directieadviseur, bestuursadviseurs en woordvoerders/bestuursadviseurs Communicatie en een administratieve ondersteuner. Het takenpakket bestaat onder andere uit coördinatie rondom de bestuurlijke besluitvormingsprocessen, advisering over politiek-gevoelige dossiers en cluster overstijgende zaken, woordvoering namens het college, voorbereiding van collegeleden op mediaoptredens en representatieve verplichtingen.

Opdracht
Als adviseur ben je een stevige gespreks- en sparringpartner voor bestuurders en voor je collega’s van de ambtelijke organisatie. Jouw adviezen laten zien dat je op strategisch en tactisch niveau uitstekend kunt inspelen op jouw opdrachtgevers. Je weet op inspirerende wijze te adviseren en ondersteunen. Daarbij past ook gevoel voor humor en afstand kunnen nemen. Als betrouwbare en integere sparringpartner voor het college van burgemeester en wethouders neem je verantwoordelijkheid en ben je in staat om onder druk te werken en beschikbaar te zijn op tijdstippen die nodig zijn. Een 9 tot 5 mentaliteit past hier uiteraard niet bij.

Functieomschrijving
De bestuursadviseur communicatie draagt zorg voor advisering en ondersteuning van collegeleden binnen de gemeente. Concreet heb je als bestuursadviseur communicatie de volgende taken:

 • Het adviseren over en samen met de collega’s in de organisatie vormgeven van de positionering van de gemeente, van individuele collegeleden en van het college als geheel.
 • Het samen met het team communicatie van het cluster bedrijfsvoering vormgeven en bewaken van het strategisch communicatiebeleid van de gemeente.
 • Advisering van het college en de organisatie over communicatieve aspecten rond college- en raadsvoorstellen, in samenspraak met de vak-afdeling.
 • Het onderhouden van contacten met relevante in- en externe partijen om de communicatieve belangen van de gemeente en haar inwoners te borgen.
 • Optreden als woordvoerder richting pers namens het college of individuele collegeleden.
 • Voorbereiding en begeleiding van de collegeleden bij mediaoptredens.
 • Het geven van communicatieadviezen aan het college bij calamiteiten en crises.
 • Het signaleren en managen van issues.
 • Het schrijven van columns, voorwoorden en speeches bij representatieve taken.

Vereisten

Minimaal een afgeronde wo bachelor opleiding op het gebied van Communicatie

Wensen

 • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring in de rol van Bestuursadviseur Communicatie in de afgelopen 4 jaren
 • Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring binnen een gemeentelijke organisatie met het geven van communicatieadviezen aan het college in de afgelopen 3 jaar. 
 • Minimaal 6 maanden aantoonbare werkervaring op gebied van Corona-communicatie binnen een 100.000+ gemeente in de afgelopen 2 jaar.
 • Aantoonbare werkervaring met het schrijven van speeches.

Competenties

 • Je beschikt over een grote mate van bestuurlijk- en politieke sensitiviteit.
 • Je bent analytisch en samenwerkingsgericht.
 • Je vindt het een uitdaging om een stap vooruit te denken op de ontwikkelingen en handelt daar ook naar.
 • Als adviseur ben je een stevige gespreks- en sparringpartner voor bestuurders en voor je collega’s van de ambtelijke organisatie.
 • Daarbij is het van belang dat je in staat bent om je interne netwerk te doorgronden en in te zetten.
 • Je bent in staat om snel te schakelen tussen het strategische, tactische en operationele niveau en op alle drie de niveaus een bijdrage te leveren.
 • Als betrouwbare en integere sparringpartner voor het college van burgemeester en wethouders neem je verantwoordelijkheid en ben je in staat om onder druk te werken en beschikbaar te zijn op tijdstippen die nodig zijn.
 • Je weet op inspirerende wijze te adviseren en ondersteunen. Daarbij past ook gevoel voor humor en afstand kunnen nemen.

Geef in het cv duidelijk aan in hoeverre u aan het bovengenoemde profiel voldoet.

Mail deze opdracht:
Deel deze opdracht:

Voor jou geselecteerde opdrachten

Locatie: Breda    Uiterste reactiedatum: 12 aug 2024    Expertise: Visual designer, DTPer, Traffic manager, Overig (Webredactie)
Locatie: Den Bosch    Uiterste reactiedatum: 30 jul 2024    Expertise: Projectmanager, Programmamanager, Projectmanager ICT, Overig (Projectmanagement), Programmamanager ICT, Overig (ICT - Projectmanagement)
Locatie: Breda    Uiterste reactiedatum: 25 jul 2024    Expertise: Bestuurssecetaresse, Secretaresse, Managementassistent, Overig (Secretarieel)
Locatie: Oosterhout    Uiterste reactiedatum: 4 aug 2024    Expertise: HRM adviseur, HRM business partner, Overig (HRM)

Onze partners