Zo laat je de nadelen van freelancen vóór je werken 

nadelen voor je werken krootz
SharePeople Partners 30 september 2020

We kennen de nadelen van freelancen. Net als in loondienst heeft het freelancer zijn voor- en nadelen. Maar met een beetje omdenken kun je ervoor zorgen dat die nadelen voor je, in plaats van tegen je gaan werken.

1. Onzekerheid = vrijheid

Natuurlijk wil je graag een doorlopende stroom van opdrachten en vaste opdrachtgevers, want: inkomenszekerheid. Maar als je, in plaats van bang zijn voor weinig opdrachten, die onzekerheid weet om te zetten naar het gevoel van vrijheid en tijd die een rustigere periode met zich meebrengt, ontstaat er tijd voor nieuwe ideeën. Te weinig opdrachten? Plan wat leuks voor jezelf en geniet van de vrijheid van de freelancer!

2. Collega’s missen = collega’s kiezen

‘Ik mis collega’s, een sparringpartner’, is een veelgehoord gemis van zzp’ers. Bedenk: in loondienst heb je je collega’s en sparringpartners niet voor het uitkiezen, als zzp’er wél! Ga in je netwerk op zoek naar mensen die jou inspireren en met wie je een klik hebt. Spreek af dat jullie wekelijks een uurtje sparren. Naast een fijne (con)cullega houd je er misschien wel een vriendschap aan over!

3. Vakantie kost dubbel = broodnodige bezinningstijd

Geen inkomsten, maar wel kosten. Zo wordt een vakantie door een freelancer vaak gezien. Besef echter dat die vakantie absoluut onderdeel van je werk is. Doordat je afstand neemt, tank je niet alleen bij, maar is een vakantie bij uitstek ook de periode om je te bezinnen en inspiratie op te doen. Zit ik nog op de goede weg? Doe ik wat ik wil en kan? Is vakantie echt een ding voor je? Stel vooraf een lijstje van enkele zelfonderzoeksvragen op waarop je een antwoord wilt zoeken in je vakantie. Onbewust zul je er mee bezig zijn en antwoorden vinden.

4. Hollen of stilstaan = meebewegen in een normaal leven

Onze voorouders deden het als jager, boeren doen het en eigenlijk is de hele natuur een kwestie van hollen of stilstaan. Kortom, het is normaal om heel drukke periodes afgewisseld te zien met heel rustige. Het is de kunst om daarop mee te bewegen en te weten dat het weer anders wordt. De mens is veerkrachtig, als hij maar weet dat rust wordt afgewisseld met drukte, en andersom. Als je in tijden van drukte sommige zaken niet kunt oppakken, weet dan dat daar later weer tijd voor is. Zorg zo voor een natuurlijk ritme het jaar rond.

5. Administratie = afwisseling

Voor de meeste zelfstandig ondernemers is de administratie het minst leuke aspect van het werk, dat ze het liefst zouden uitbesteden. Maar zelf de administratie doen, geeft je wel het meeste inzicht in je financiële administratie. Zie die administratie als afwisseling op je ‘core-business’ en ontdek dat het eigenlijk best meevalt.

En als ik ziek word?

En dat andere nadeel, die van ‘wat als ik ziek word’, is eigenlijk ook een voordeel: als freelancer kan je je eigen oplossing kiezen, zoals deelnemen aan SharePeople.

SharePeople

SharePeople

SharePeople is een sterk, groeiend netwerk van duizenden (zelfstandig) ondernemers die elkaar een inkomen geven bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Zonder tussenkomst van een verzekeraar en zonder premie te betalen. SharePeople is in de zomer van 2017 gestart en in oktober 2019 omgevormd tot een coöperatie.

Populaire berichten

Wil je de beste tips & tricks en artikelen in je mailbox? Schrijf je dan nu in.


Onze partners