Aantal ZZP’ers neemt toe, KVK ziet grote stijging

Stijging ZZP-ers | KROOTZ Interim & ZZP
KROOTZ Interim & ZZP Nieuws 20 juli 2020

Het aantal ZZP-ers dat is gestart in de maand juni was 20% hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. De verwachting is dat deze stijging langer doorzet.

Vorige maand zijn er 15.600 mensen gestart als fulltime of parttime zzp’er, schrijft NU.nl op haar site. Vooral in de zakelijke dienstverlening, detailhandel en de bouw was sprake van een toename van het aantal starters. De stijging is opvallend, omdat in het eerste half jaar van 2020 juist veel zzp’ers besloten te stoppen door de uitbraak van COVID-19.

Parttimers kunnen doorgaans makkelijker stoppen

In vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar stopten er dit jaar 26 procent meer fulltime zelfstandigen en 50 procent meer parttimers. Het verschil tussen beide groepen wordt vooral veroorzaakt doordat het voor parttimers gemakkelijker is om te stoppen, omdat er meestal nog een andere bron van inkomsten is.

Meeste stoppers in ICT & media en zakelijke dienstverlening

De meeste stoppers werden genoteerd in de sectoren ICT & media (45 procent meer dan vorig jaar), zakelijke dienstverlening (40 procent), industrie (30 procent) en cultuur, sport en recreatie (27 procent). In de detailhandel en land- en tuinbouw nam het aantal stoppende zzp’ers juist af, met respectievelijk 32 en 4 procent.

Peter Bargon is directeur van het segment zzp & klein-mkb bij KVK en vermoedt dat die toename te maken heeft met de versoepeling van de lockdownmaatregelen. ,,Het kabinet heeft op twee momenten versoepelingen aangekondigd, in mei en in juni. We vermoeden dat veel aspirant-zzp’ers daarop hebben gewacht en in juni hebben besloten om alsnog als zelfstandige aan de slag te gaan”, licht Bargon toe. Hij verwacht dat de stijgende lijn dit jaar verder doorzet, mits de coronamaatregelen niet worden verscherpt.

“Door de huidige crisis is er een versnelling gekomen in de digitalisering bij bedrijven. Als daardoor de vraag naar IT’ers toeneemt, kiezen ze wellicht vaker voor een bestaan als zelfstandige”

Peter Bargon, KVK-directeur segment zzp & klein-mkb

Verschuiving onder zelfstandigen als gevolg van coronacrisis

Binnen het ZZP segment verwacht Bargon een verandering de komende tijd. ,,Ik vermoed dat deze crisis vooral zorgt voor een verschuiving onder zelfstandigen. In sommige sectoren zul je zien dat veel zzp’ers stoppen, terwijl in andere bedrijfstakken juist meer mensen hun geluk beproeven.”

Zo vermoedt Bargon dat er meer zelfstandige IT-professionals komen. ,,Door de huidige crisis is er een versnelling gekomen in de digitalisering bij bedrijven. Als daardoor de vraag naar IT’ers toeneemt, kiezen ze wellicht vaker voor een bestaan als zelfstandige, als dit betekent dat ze meer kunnen verdienen.”

De KVK publiceerde ook gegevens van het totale aantal startende en stoppende ondernemingen in het eerste half jaar. Het gaat hier om zowel zzp’ers als andere rechtsvormen, bijvoorbeeld BV’s. Daaruit blijkt dat er tussen begin januari en eind juni 78.293 bedrijven zijn gestopt. Dat zijn er 25 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Terwijl het aantal stoppende bedrijven toenam, daalde het aantal startende bedrijven. In het eerste half jaar zijn er 112.753 ondernemingen begonnen, wat neerkomt op een afname van 5 procent in vergelijking met het eerste half jaar van 2019.

KROOTZ Interim & ZZP

KROOTZ Interim & ZZP

KROOTZ interim & ZZP is het vertrouwde netwerk voor opdrachtgevers, ZZP-ers en interim professionals. Naast het plaatsen van opdrachten en reageren is het ook mogelijk om je ervaringen en je behaalde successen binnen het netwerk te delen.

Populaire berichten

Wil je de beste tips & tricks en artikelen in je mailbox? Schrijf je dan nu in.


Onze partners