Factoring is niet langer een onbekende term binnen de ondernemersbranche. Juist in deze uitdagende tijden kan factoring een oplossing bieden voor veel zzp-ers. Zowel bestaande als startende zzp-ers. Er zijn diverse kredietvormen, maar lang niet elke kredietvorm is geschikt. Bijvoorbeeld door de eisen die hieraan gesteld worden. Het voordeel van factoring is dat het laagdrempelig is en dat je hier snel over kunt beschikken. Mocht je nog niet eerder van factoring hebben gehoord kan het wellicht nog wat geheimzinnig voor je zijn. Op het internet zijn nogal wat misvattingen te lezen m.b.t. factoring. Zodoende wijden we dit blog aan de mythes rondom factoring.
Factoring is duur
Het eerste wat mensen denken bij de term factoring is dat het gaat om hoge kosten. Bijvoorbeeld dat het factoringbedrijf een hoog percentage inhoudt, als tegenprestatie, waardoor je minder terugziet van je eigen factuurbedrag. Dit is natuurlijk niet bij alle factoring bedrijven het geval. Als je alle kredietvormen met elkaar gaat vergelijken, is een lening bij de bank wel goedkoper. Maar daar staan verschillende voorwaarden tegenover waar je aan moet voldoen. En uiteindelijk schelen de kosten niet heel veel van elkaar als je een lening vergelijkt met factoring. Daarnaast kan je bij factoring nog profiteren van meerdere voordelen, denk hierbij aan het faillissementsrisico en het debiteurenbeheer.
Factoring is alleen voor startende ondernemers of falende bedrijven
Veel startende ondernemers hebben baat bij factoring. Door gebruik te maken van factoring heb je meer tijd over om in je onderneming te steken en behoudt je een positieve cashflow. Juist in tijden van corona is factoring ook een uitkomst voor bedrijven die het nu moeilijk hebben en in zwaar weer verkeren.
Is het dan een fabel of een feit dat factoring alleen geschikt is voor startende ondernemers of als je worstelt met je financiën? Het is een fabel dat factoring alleen toepasbaar is om deze twee groepen. Ook de grote corporate bedrijven hebben profijt van factoring. In de eerste plaats was factoring alleen maar gericht op grote ondernemingen. Naarmate de tijd verstreek is factoring ook toegankelijk geworden voor kleinere bedrijven en startende ondernemers.
Je moet alle facturen onderbrengen bij een factoringbedrijf
Binnen de factoring kun je twee vormen onderscheiden, namelijk American factoring en traditionele factoring. Bij traditionele factoring is het de bedoeling dat je je gehele facturatie uit handen geeft aan het factoringbedrijf. Dit is echter niet het geval bij American factoring. Bij deze flexibele vorm heb je de keuze welke factuur je uit handen geeft. Het is dus niet per definitie zo dat je alle facturen dient onder te brengen bij een factoringbedrijf. Tenzij je er voor kiest om gebruik te maken van traditionele factoring..
Traditionele kredietvormen zijn beter
Een ware misopvatting is dat traditionele kredietvormen beter zijn. Toen er nog geen gebruik werd gemaakt van factoring moest je uiteraard kiezen voor een traditionele kredietvorm. In het kort gezegd diende je dus een lening af te sluiten bij de bank. En een lening staat gelijk aan een schuld. Het leuke van factoring daarentegen is dat factoring niet gelijk staat aan een lening. Het is geen schuld die openstaat, sterker nog, factoring draait puur om het geld waar jij als ondernemer recht op hebt.
‘’Wat moet mijn opdrachtgever wel niet denken?’’
Dit is een mythe die her en der wel eens de kop opsteekt. Ondernemers die zich zorgen maken over hun reputatie als ze gebruik willen maken van factoring. Een misopvatting die ondernemers hierin tegen kan houden. Stel je voor, ‘wat moet mijn opdrachtgever wel niet denken?’ Daarnaast komt het ook wel eens voor dat ondernemers denken dat het factoringbedrijf niet professioneel handelt. ‘Het gaat jullie alleen maar om snel geld innen, jullie denken ongetwijfeld niet aan mijn relatie met mijn opdrachtgever.’ Dit is dus niet waar. Factoringbedrijven willen graag een goede en langdurige relatie opbouwen, met zowel de klant als de opdrachtgever. FreelanceFactoring begrijpt de waarde van een goede zakenrelatie.
Elk factoringbedrijf is hetzelfde
Deze misopvatting komt eigenlijk overeen met het welbekende spreekwoord: iedereen over een kam scheren. Hoewel het wel eens wordt benoemd dat elk factoringbedrijf hetzelfde is, is dit absoluut niet aan de orde. Er zijn factoringbedrijven die zich alleen maar richten op zelfstandigen, of alleen maar op MKB-bedrijven. Het ene factoringbedrijf wil zich meer richten op snelheid en kwantiteit, terwijl het andere factoringbedrijf zich wil richten op service en kwaliteit. Mocht je gebruik willen maken van factoring, verdiep je eens in verschillende factoringbedrijven. Op basis hiervan kun je dan het factoringbedrijf kiezen dat het beste bij je past.
Heb je aan de hand van deze zes mythes aangaande factoring vragen? Je kunt geheel vrijblijvend een offerte bij Freelance factoring opvragen. Zij informeren je graag over de mogelijkheden.