Hoe zit het met mijn privéadres in het handelsregister?

krootz ourwp
Our WorkPlace Partners 11 mei 2021

In het Handelsregister staan vestigingsadressen maar ook privéadressen. Iedereen kan deze gegevens raadplegen. Het vestigingsadres is de plaats waar de activiteiten van je bedrijf worden uitgevoerd en is altijd openbaar. Het privéadres is je woonadres. Het privéadres kan overigens gelijk zijn aan het vestigingsadres, als je je bedrijf vanuit je woonadres uitoefent. Denk aan de ZZP’er die op een locatie werkt van een opdrachtgever of de kapper die thuis knipt. In alle gevallen is dit privéadres openbaar. Dit is zo geregeld in de Handelsregisterwet.

Openbare privéadressen

Bij eenmanszaken, VOF’s, cv’s en maatschappen zijn de privéadressen van de eigenaar, vennoten en maten openbaar. De reden hiervoor is dat zij persoonlijk aansprakelijk zijn voor de onderneming. Ook het adres van de gevolmachtigde(n) bij deze ondernemingen is openbaar. Deze privéadressen staan vermeld op het uittreksel Handelsregister dat iedereen kan opvragen of kan raadplegen via onze website. De privéadressen worden niet verstrekt in adresbestanden. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om het privéadres af te schermen in het Handelsregister.

Wat als mijn privéadres hetzelfde is als het bedrijfsadres?

Wettelijk gezien zijn het privéadres en het vestigingsadres twee verschillende adressen. Maar als je bedrijf gevestigd is op je woonadres, betekent dat in de praktijk vaak dezelfde voordeur en ziet de buitenwereld het verschil niet. Dat kun je als onprettig ervaren. Het vestigingsadres is namelijk altijd openbaar. Het staat op het uittreksel Handelsregister en wordt via diverse KVK-producten zoals adresbestanden en KVK-dataservices geleverd. Ook uitgevers van (digitale) adresgidsen, databrokers en internetdiensten zoals bijvoorbeeld Google (Maps), gebruiken deze data. 

Waarom ik mijn privéadres moet afschermen?

Veel ondernemers gebruiken het privéadres als een vestigingsadres. Dit privéadres is zichtbaar op de websites, facturen en voornamelijk gemakkelijk te vinden via Google.

Voor kleine ondernemers of ZZP’ers is de belangrijkste reden om een vestigingsadres te huren meestal de beste oplossing. Om privé en zaken gescheiden te houden. Zeker wanneer u vanuit uw huis werkt of geen vast kantoor hebt. Een professionele uitstraling, bij de klanten creëren, is ook vaak gehoorde argument.

Een bijkomen voordeel is: in plaats van zelf alle post op te halen, te openen en te scannen, is het gewoon veel slimmer om alles direct digitaal aangeleverd te krijgen.

Hoe kan ik mijn privéadres afschermen?

Er zijn een aantal mogelijkheden om jouw privéadres af te schermen:

  • Schrijf jezelf niet in op je woonadres, maar op een werkadres. Daarvoor moet je wel een werkruimte huren. Er zijn ook bedrijven die inschrijflocaties voor registratie bij de KVK aanbieden voor enkele tientjes per maand.
  • Gebruik een ander 06-nummer, bijvoorbeeld met een prepaid-simkaart of een dienst waarmee je een doorschakelnummer krijgt.
  • Geef je bedrijf niet je eigen naam. Door een andere naam te gebruiken ben je een stuk lastiger vindbaar in het Handelsregister als iemand op je naam zoekt.
  • Je kunt je privéadres afschermen. Voorwaarde is wel dat je adres in de Basisregistratie Personen van de gemeente de indicatie “geheim” heeft. Dat is veelal een lastig proces.
Our WorkPlace

Our WorkPlace

Our WorkPlace is gespecialiseerd in het verhuren van zakelijke vestigingsadressen inclusief postverwerking. Veel ondernemers gebruiken het privéadres als een vestigingsadres. Dit privéadres is zichtbaar op je website, facturen en is gemakkelijk te vinden via Google. Met onze kun je professioneel ondernemen zonder hoge vestigingskosten.

Populaire berichten

Wil je de beste tips & tricks en artikelen in je mailbox? Schrijf je dan nu in.


Onze partners